“ Brieven aan het internet „

Een text-editor en een FTP-client

Is er een ontwikkeling gaande in de webindustrie waar we ons zorgen over moeten maken? Tijdens de laatste Smashing Conference in Oxford was het vooral Christian Heilmann die zich erover uitsprak.

Hij deelde zijn zorgen over het feit dat je als webmaker bijna niet meer een website of webapp kunt bouwen, zonder een arsenaal aan trendy tools, frameworks en services te gebruiken. Doe je dat niet, dan hoor je er niet bij. Wat Christian nog ongeruster maakt, is dat de nieuwe generatie lijkt te denken dat deze manier van werken de standaard is.

Een Sketch-Grunt-Node-Git-Compass-Lint-Sass-Jade-Coffeescript-Angular-Zepto-Foundation-Ruby-achtige omgeving is wel het minimale om mee te werken. Niet vergeten een potje ver plassen per Dribbble en CodePen; nadoen wat de rest al 2 keer heeft gedaan.

Toch is er slechts een text-editor en een FTP-client voor nodig om HTML, CSS en JavaScript te schrijven en te sturen naar de server. Iets waar volgens Heilmann niet of nauwelijks besef van is onder de jonge generatie.

Generatiekloof of gebrek aan basis?

Ik zit niet zo lang in de webindustrie als veteraan Christian Heilmann. Ook heb ik geen helder beeld van de aankomende generatie webdesigners en developers om comfortabel over dit fenomeen mee te praten. Maar ik begrijp zijn sentiment wel.

Ik voel me wel eens ingehaald door de rest. Omdat Sketch niet mijn standaard design tool is. Omdat ik nog nooit een Grunt Task heb gedraaid. En omdat ik geen Angular.js project op mijn naam heb staan. Ook produceer ik nauwelijks op Dribbble en CodePen om te laten zien wat ik kan.

Het is geen wedstrijdje hip doen

Ik heb overigens niets tegen deze diensten en applicaties. Alleen tegen de degenen die ze gebruiken als piemelverlenger.

Het voelt alsof ik mijn ervaring, expertise en filosofie - KISS - moet verdedigen tegenover webbouwers die workflows en projecten onnodig ingewikkeld inrichten. Omdat het kan.

Is er sprake van een oude generatie die plaats moet maken voor een nieuwe, of heeft iemand als Christian Heilmann gelijk en moet je als nieuweling gewoon eerst de basics leren? De waarheid zal wel te vinden zijn waar je die verwacht.

*
Christiaan Heilmann was tot voor kort werkzaam bij Mozilla. Nu voor Microsoft aan de slag met Project Spartan, de nieuwe webbrowser.

Edgar

Edgar Leijs

Internet Designer
LinkedIn - Ello